Project Marjolein van Pagee

Ik ben Marjolein van Pagee en als fotograaf werk ik sinds 2010 aan het project Kembang Kuning Gele Bloem, dit gaat over de toen zo genoemde “politionele acties” in Indonesië.

Mijn opa Jan van Pagee werd net als zovele anderen in 1947 als dienstplichtig marinier naar Surabaya, Oost-Java gestuurd. In 2005 is hij overleden zonder ooit iets te hebben verteld. Ik wist er helemaal niets vanaf, maar deze geschiedenis kwam voor mij tot leven toen ik een oud vergeeld portret terugvond. Ook bleken er nog twee oude fotoboeken te zijn.

Serie

Allereerst sprak ik met Nederlandse oud-mariniers die toentertijd in hetzelfde gebied als mijn opa actief waren geweest. Daarna reisde ik naar Oost-Java om de plaatsen op te zoeken waar ze veel over vertelden. Op die manier ontmoette ik ook de toenmalige vijanden van mijn opa, de Indonesische vrijheidsstrijders.

De kern van mijn project gaat om het luisteren naar zowel Nederlandse als Indonesische getuigen. Mijn uitgangspunt is om beide kanten aan het woord te laten. De waarheid ligt altijd in het midden.

In de afgelopen jaren heb ik tientallen veteranen geïnterviewd en geportretteerd. Gecombineerd met archiefonderzoek en de hulp van Indonesische geschiedeniskenners levert deze aanpak veel nieuwe inzichten op.

Begin juli kwam ik terug van mijn derde reis en in zes maanden heb ik opnieuw veel getuigen opgespoord, geschreven aan de teksten voor mijn boek en ook heb ik de Indonesische taal geleerd.
Op 17 augustus viert Indonesië de onafhankelijkheid, een goede aanleiding om het project Kembang Kuning weer onder de aandacht te brengen. Zo zal NRC een artikel publiceren over een van de verhalen die ik heb uitgezocht. Ook ben ik uitgenodigd om die avond te komen praten bij Radio 1.

Daarnaast opent die dag mijn expositie bij galerie Zerp in Rotterdam. Allemaal goed nieuws natuurlijk, alleen.. binnen een maand moet ik de financiering voor het printen van mijn werk voor de expositie zien rond te krijgen.

Daarom doe ik een oproep aan de mensen die het net als ik belangrijk vinden dat dit verleden openbaar komt. Alle beetjes helpen, steun mij met een donatie!
http://voordekunst.nl/vdk/project/view/2603-expositie-kembang-kuning-gele-bloem

Voor een overzicht van de serie kijk op: www.marjoleinvanpagee.nl
Van 17 augustus t/m 7 september 2014 is mijn solo tentoonstelling Kembang Kuning – Gele Bloem bij Galerie ZERP te zien.
Welkom op de opening op zondag 17/8 vanaf 15:00 aan de Van Oldenbarneveltstraat 120A, Rotterdam

Bekijk mijn project op Voordekunst.nl