Opvoeding

We zijn met de Nederlandse cultuur opgegroeid en opgevoed. Onze ouders en groot ouders spreken thuis Nederlands met een Indisch accent. De geur van Indische kruiden is bij onze oma in de keuken sterk aanwezig en bij visite wordt ons altijd gevraagd of we al gegeten hebben.Thuis eten we niet altijd rijst, maar Italiaans, Chinees, Jamie Oliver, Kabab en Burgerking op z’n tijd is ook lekker. Vroeger waren we veel meer met de familie bij elkaar, maar nu met ons drukke leven op school en werk is dat minder geworden. Af en toe missen we dat wel eens dus ga we soms met familie of vrienden naar de Passar Malam. Dan beleven we de herkenning in die geur die oma thuis had en klinkt de  country en rock muziek ons bekend in de oren. Af en toe leren we wat van de Indische cultuur op een tentoonstelling of lachen we mee met Ricky Risolles ook omdat tante Meitie daarom moet  schateren. We vinden dat wel bijzonder en hopelijk gaan we nog een keer met de familie naar Indonesië om te zien hoe het nou was voor onze ouders en grootouders.

Familie verleden

We vragen er  wel eens naar, maar die herinneringen ophalen doen ze niet altijd graag. Dat maakt ons best nieuwsgierig naar het familie verleden. Misschien begrijpen we het beter als we daar naartoe gaan. Misschien kunnen we onze studie daarop richten, want het behoort toch ook tot de geschiedenis van Nederland? Tenslotte vinden we het interessant en leren we iets over de Indische cultuur zodat we onze voorouders misschien beter begrijpen en uiteindelijk onszelf een beetje. Stukje bij beetje weten we steeds meer over onze afkomst. Al zijn we wel een beetje bang dat de dingen die we ontdekken en oprakelen uit het verleden mijn grootouders zouden kunnen kwetsen, maar dat is wel het laatste wat we willen. We geven veel om hen en hopelijk kunnen ze hun verborgen leed een keer verwerken. Bij andere Indische families die we kennen leven hun grootouders niet meer en het zou jammer zijn als de Indische cultuur daarmee verdwijnt.

Indisch gevoel

We beseffen dat we er iets mee moeten doen, want het Indisch zijn krijgt voor ons meer betekenis en  is een gevoel wat we graag mee willen geven aan onze toekomstige kinderen. We voelen ons heel Nederlands, maar dat kleine deel dat ons Indisch maakt, maakt ons toch wel een beetje trots.  Al weten we nu nog niet precies wat dat inhoud.

Identiteit

We geloven dat hetgeen wat ons Indisch maakt ons verrijkt in wie wij zijn. Steeds vaker ontdekken we wat typisch Nederlands is en wat typisch Indisch. Die ontdekking hebben we vaak als we iets herkennen van mede Indo’s. Daarom delen we onze ontdekkingen zodat andere Indo’s hetzelfde kunnen herkennen. Zo helpen we elkaar aan het vormen van onze identiteit en wat het Individueel voor ons kan betekenen. De ‘moeilijke’ vragen naar onze ouders en grootouders kunnen we dan beter nuanceren en in perspectief plaatsen. Door het delen van onze ontdekkingen beïnvloeden we elkaar en wordt het besef groter dat onze grootouders en daarmee ons familieverhaal van grote invloed is op ons leven en dat van onze kinderen.

 

Spreken is zilver, zwijgen is… Indisch”  

-Wouter Muller 

Ontdek Jouw Verhaal