Je eten waardeer je het meest als je het zelf maakt. Daarmee neem je het voor lief als je er net een tikkeltje teveel zout in hebt gestrooit. Als je voor anderen kookt hoe doe je het dan? Ben je dan nét iets voorzichtiger met de hoeveelheden, met het toevoegen van ingrediënten en minder laks met de kruiden?
Het is ook altijd leuk als je waardering krijgt voor wat je hebt gekookt. Je denkt vaak ook aan de ander als je het aan bereiden bent. Logisch dus dat men zegt: “Liefde gaat door de maag…”
Het fascineert me nog steeds waarom er relatief vaak ingrediënten in Indonesische gerechten niet zijn opgeschreven. Misschien omdat het meer is ontstaan tijdens het ‘bereiden ervan’; Je weet wel… ‘Een beetje van dit en een beetje van dat’.
Tijdens skypen met Jeff (Keasberry) zegt hij ook: “Begin met de basis ingrediënten en ga van daaruit verder. De variaties zijn dan oneindig!” Met al die verschillende Indonesische eilanden waar een gerecht vandaan kan komen, wordt het steeds net weer even anders gedaan en is de ene Gado Gado de andere niet…
Maar ook dat heeft voor mij een logica! Mijn laatste bezoek in Osao West-Timor Indonesië
in 2003 (waar de tijd 20 jaar still heeft gestaan), daar waren een handjevol tante’s aan het koken voor 50 a 60 man (Weet ik veel wie mijn neven en nichten zijn..)! Elke dag dezelfde groenten met rijst, want dat was wat ze hadden. Het kwam rechtstreeks uit de natuur.
Waar was de Supermercato? Dimana? …Nowhere!
Waarschijnlijk kwamen de bijzondere gerechten en kruiden pas uit de kast als er een feest was? Maar helaas heb ik dat niet meegemaakt (denk ik tenminste). Hier in Nederland is het wat dat betreft, zoals Journaliste Ellen Vogel ooit zei; “gecultiveerd eten.” Er is een overvloed en diversiteit aan eten door alle multiculturele invloeden die we hier kennen. De gerechten van onze groot ouders zijn daarentegen waarschijnlijk rechtstreekse gerechten uit de familie en van een bepaalde lokatie, van een bepaald eiland.
De Gado Gado die we hier maken is van de Oma van Jeff Keasberry (volgens de Moesson een legende.) De Oma van Monique (Oma Stolze) heeft bijvoorbeeld weer een toegevoegde variatie op het gerecht en heeft ook een manier hoe je de pindasaus zelf kunt fabriceren met geroosterde pinda’s. De oma van Jeff vast ook wel.
Ikzelf vindt het raar dat er kant en klare pindakaas in het gerecht zit. Op ‘youtube’ kom ik Gado Gado tegen die compleet in een ‘Tjobek’ wordt gemaakt.. (Grote stenen schaal met een grote handgevormde kei om dingen te malen en te persen)
Desondanks is het allemaal niet minder lekker! In het kader van Hoezoindo zeg ik alleen: “Wanneer je zo’n gerecht bereidt, bedenk dan waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Misschien kan je dan achterhalen hoe jou eigen familie leefde in het toenmalige Indie?”
Hoe maak jij je Gado Gado?
Door: Armando Ello
Samen met editor Monique met dank aan Bas Flantua voor zijn fantastische keuken!
Samen met editor Monique met dank aan Bas Flantua voor zijn fantastische keuken!
INGREDIENTEN:
Groenten
100 gr groene of witte kool fijn gesneden.
200 gr sperciebonen, gesneden ca 2 cm.
200 gr taugé
100 gr spinazie
Garnituur
2 hard gekookte eieren
4 vierkante schijven gefrituurde tahoe, in dobbelstenen gesneden.
1 medium aardappel, gekookt in schil, in plakjes gesneden
½ komkommer, dun gesneden
4 eetlepels gefrituurde uitjes (kant en klaar bij de toko)
Krupuk Udang (garnalen chips – bij de toko of supermarkt)
Saus
½ pot pindakaas met nootjes
½ theelepel sambal oelek
2 teentjes knoflook
4 shallotjes, fijngesneden
1 dun plakje terassi (garnalen pasta)
½ theelepel bruine of palm suiker
1 eetlepel kecap – donkere soja saus
1 eetlepel citroensap of tamarinde water
2 eetlepels olie
470 ml water
zout naar smaak.
COOKING WITH KEASBERRY
Hoe maak je het klaar.
Kook de groenten afzonderlijk, in licht gezouten water voor ongeveer 3 minuten. (beetgaar, knapperig). Schep de groenten uit de pan, afdruipen en apart zetten. Laat het water steeds koken alvorens de nieuwe groenten erin wordt gedaan.Schep in het midden van een serveerschaal de groenten. Vervolgens de schotel met garnering afmaken. Als laatst de pindasaus over de groenten, kleingebroken kroepoek en gefrituurde uitjes.
Begin met de pindasaus en terwijl dat pruttelt kan je verder met de voorbereiding van de groenten en garnituur.
Saus; bak kort de challotjes, knoflook, en garnalenpasta in de olie in een pan. Voeg hieraan toe; de sambal, de zoete ketjap, bruine suiker en water. Laten koken. Vervolgens de pindakaas toevoegen. Op laagste stand laten pruttelen voor 45 minuten. Voortdurend roeren, (voorkomt aanbakken) tot de saus dik wordt.
Voeg de citroensap of tamarinde water toe vóór het gebruik.
Ik zeg: Salamat makan!
Vind hier meer gerechten en tafelmanieren!
Foto’s: Armando Ello
Ziet er goed uit! Ik maak de pindasaus altijd zelf. Kan het recept wel even opsturen. Het is niet heel lastig, maar je bent wel even bezig in de tjobek (goede pols training).
Haha, ik heb de tjobek al aangevraagd bij me moeder en oefening baart kunst zal ik maar zeggen 😉 Maar ik ben benieuwd hoor!
Goed gedaan Monique en Armando! Kom graag mee eten de volgende keer! Koken we met z’n 3-en. 🙂
Sjonge jonge, even een correctie op mijn eigen misverstand. Uiteraard is dit gerecht van de Indische Keuken! Niet van de Indonesische..