‘INdentiteit’

Door: Rachella Dubbeldam

Een documentaire over een fotograaf. Dat was de eerste insteek. Nu bleek deze fotograaf, Armando Ello, actief bezig te zijn met de Indische cultuur. Als Fotograaf voor het blad ‘Moesson’ en medeoprichter van de  website ‘HoezoIndo’ bleek er een nóg interessanter verhaal achter deze fotograaf te zitten.

De Indische cultuur, Indo’s.. Wat is dat eigenlijk? Waar staat het voor en wat doet dat met deze mensen en hun identiteit? Daar is Armando actief mee bezig en daar zijn wij door middel van de documentaire ook ingerold. Een hoogblonde Hollandse meid, een Nederlands meisje met een Indonesische achtergrond en een Moluks meisje met als lievelingseten stamppot, doken het verhaal van de Indo’s in, om er achter te komen dat dit verhaal bijna geen einde heeft.

Wij proberen een tipje van de sluier op te lichten door een interview af te nemen met hem, de mensen die hij fotografeert en zijn samenwerkingspartner voor zijn huidige project. Ook kijken we een stukje in de geschiedenis om zijn verhaal in perspectief te begrijpen.
Deze documentaire blijkt slechts het topje van een ijsberg te zijn die nog meer vragen oproept en nog meer interesse wekt. Dit is begin van een langer project wat zijn vervolg zal vinden bij verschillende families met een Indische achtergrond en in Indonesië zelf.

De documentaire is een product vanuit de minor Media en Cultuur 2011, in opdracht van de Hogeschool Utrecht. Gemaakt door Tessa Verploegh, Rachella Dubbeldam en Amy Hehalatu. Rachella zal hier mee verder gaan, inspelend op haar eigen achtergrond en de achtergronden van Indo’s in Nederland en hun familie in Indonesië.