Een film van Hetty Naaijkens-Retel Hemlrich die een absolute must see is voor elke Indo “en Nederlander”. Hier wordt het verhaal verteld van Indo’s buiten het Jappenkamp waarin voornamelijk Nederlanders werden opgesloten. Alles wat niet Nederlands was of zelfs mensen met een beetje gemengd bloed werden buiten de kampen gelaten.
De film is naar mijn mening leerzaam op zoveel vlakken in de Indische geschiedenis dat dit onbekende verhaal een rijke aanvulling is om mee te worden genomen in educatieve programma’s op basis en middelbare scholen.
Ook de definitie van wat een Indo is wordt hier haarfijn uitgelegd.
De geschiedenis vanuit hun standpunt geeft een heldere weerslag in hoe het was in Indie in de meest belangrijke periode van onze Indo geschiedenis.
Een nieuw inzicht voor mij was bijvoorbeeld dat er alleen Nederlanders in kampen werden gezet. (Dit verklaart voor mij dat mijn Inlandse opa die getrouwd was met mijn Nederlandse oma niet op de kampkaart stond. Mijn vader heeft een erg blanke huid en was toen 2 jaar).
Heb jij de film gezien en wat waren voor jou nieuwe inzichten?
Laat het weten in de comments.
Click op het google plaatje om de film te bekijken of click op de site van de NTR.
Opvallend genoeg zijn mijn opa en opa duidelijk gekleurd, maar hebben zij alsnog beide in een Jappenkamp gezeten. Enig idee hoe dit kan?
Dank voor je reactie Hoofd Is Vrij. Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat het ene kamp de andere niet is. Waar kampverhalen worden verzwegen omdat het te vreselijk voor woorden was bestaan er ook verhalen van indisch-nederlandse kinderen die het herinneren als een leuke tijd. De ervaringen zijn dus divers. Dit verhaal is natuurlijk uit perspectief van de Buitenkampers. Heb je zelf eens gevraagd naar je opa’s hun ervaringen en weet je welke kampen dat waren?