DONDERDAG, OKTOBER 29, 2009 AT 7:34PM
Beetje herfts weer, maar het zonnetje schijnt wel! Mooie dag om eropuit te gaan voor hoezo indo 🙂
Dit is mijn eerste officiële bezoek voor hoezo indo en het brengt mij in het Centraal museum in Utrecht. Monique vertelde me dat er een Indonesische tentoonstelling is. Ik weet niet precies wat het inhoudt, dus stap ik met open mind de tentoonstelling binnen.
In de eerste hal zie je de ontwikkeling van Indonesische kunstenaars en de crusiale fases uit de Nederlandse en Indonesische geschiedenis naast elkaar.
Langzaam slenterend loop je de tijd voorbij en lees je de parallellen tussen kunst en heftige politieke beslissingen. (Dat helpt om een goede tijdlijn te maken van de gebeurtenissen in Nederlands Indië).
Dit is meteen een korte compilatie van de rest van de expositie. De 3 enorme hallen vol met beeldende kunst zijn uiteengezet in 3 fases. ‘De koloniale tijd’, ‘De dekolonisatie en de onafhankelijkheid’ en ‘Het postkolonialisme’.
Zo is het erg bijzonder om te zien hoe de kunstwerken in deze episodes van elkaar verschillen.
In de laatste hal moet ik zeggen dat de tekst die bij het postkolonialisme staat geschreven,  mij nog erg bijstaat. Ik heb er maar even een foto met m’n iphone van gemaakt.
De tekst is wat mij betreft erg herkenbaar en nog steeds actueel voor de 3de generatie indo’s.
Aan het einde van de expostie zie je een soort van explosieve verandering in de beeldende kunst, wat een erg hedendaagse indruk geeft. Kunstwerken die erg in mijn smaak vallen en een meer internationaal karakter hebben. Wat mij opvalt is dat van alle kunstwerken die ik heb gezien er geen enkele weet te herinneren in indische woningen in Nederland. En ik heb er veel gezien, kan ik je zeggen, voor mijn werk voor Moesson. Dat maakt deze expositie een aanrader om eens te bezoeken.
Het kan nog tot en met 10 januari 2010. Check onze agenda. Op 10 januari vertellen mensen bij verschillende schilderijen hun herinneringen aan Indonesië/Indië. Ze zoeken nog mensen!
Overal staan bordjes ‘afblijven a.u.b.’ maar Monique drukt stiekem op de knop van dit elektronisch aangestuurde bewegend kunstwerk aan de muur.