In de prijzen bij IDFA en SUNDANCE

Als beloning voor de fotografie van de ambassadeur Umar Hadi voor indisch3.nl ben ik uitgenodigd mee te gaan naar de 2de publieke filmpremière van ‘Stand van de sterren’.

Terecht dat de film een prijs heeft gewonnen! De film heeft met het uitzitten mijn hart gewonnen, want het is weer even wennen dat de documentaire film op dogmatische wijze is opgenomen.

Dat doet me een beetje afleiden aan het verhaal, omdat ik mij irriteer van de amateuristische wijze achteloze camerabewegingen (Dogma). Toch moet ik mijn mond houden, omdat deze manier van filmen een algemene acceptatie is geworden van de afgelopen decennia van het digitale tijdperk.

Deze doodzonde van digitalisering heeft de macht gegeven aan de ‘gewone’ burger en zelfs tot in de onderste lagen van de bevolking van een tweede wereld land #Indonesië om iets te laten zien hoe het leven zich daar afspeelt. Daarom is de film meer een ‘montage’ film. Ik heb overigens te doen met de editor en al mijn props gaan naar hem of haar.

Het verhaal

Inhoudelijk gaat de film over een gezin en hoe het hen raakt in politiek, economisch en religieus vlak. Zelfs voor educatie en opvoeding is plaats gemaakt in het verhaal. De personages leven hun leven en de filmmaker lijkt voortdurend alles gedocumenteerd te hebben tot op een punt dat het gezin niet meer doorheeft dat de camera aanwezig is. Als toeschouwer word je dus op een verkeerd been gezet in hoeverre de soms heftige emotie wel of niet in scène is gezet. Door de groothoeklens en documentaire stempel komt de camera akelig dichtbij de echte emotie. Props again!

Vergeef me mijn cynische wijze van omschrijven, maar leg het mij maar uit? Want ik had gemengde gevoelens tijdens de film. Aan het begin van de film werd er ruimte voor vragen na de film geboden. Dat is dus geskipped, maar ik had juist teveel vragen en wilde er niet 1 stellen, omdat ik de vorige twee van de trilogie ‘De stand van de zon’ en ‘De stand van de Maan’ niet heb gezien.

Toch schrijf ik dit stuk omdat ik wel vind dat heel Nederland deze film mag zien en ga dan vooral samen met een Indische/Indonesische vriend, vriendin of partner. Ik verzeker ja dan dat je die beter gaat begrijpen. (Juist als je niet samen lacht om hetzelfde moment).

Mijn bevoegdheid

Voor alle duidelijkheid: Ik ben niet bevoegd te recenseren, maar met zoveel herkenning van situaties in de film en mijn achtergrondstudie van fotografie & filmanalyse grijp ik ook mijn kans om dialoog te starten, want zoals vaak bij Indische; Er werd weinig daadwerkelijk iets gezegd over het maken van de film de afgelopen 12 jaar van productie. Slechts een negatieve noot over het snijden van subsidies.

Ik noem het ‘bescheidenheid’, maar wanneer deze ‘trilogi’ film zoveel Indische harten raakt en bij het idfa in de prijzen valt dan mag je ook voorbereid zijn op een proper presentatie juist bij een publieke premiere.

Beoordeling

Kwaliteit: DVD Wow gehalte, maar uitnodigend om toch in de bios te kijken vanwege het belang van Reacties.
Inhoudelijk: 6 sterren en Collectie waardig.

De film draait in 33 bioscopen in heel Nederland
Check hier voor de bios bij jou in de buurt.

Meer info op de site: http://www.standvandesterren.nl/

Wil je de producenten ontmoeten? Er is een speciale tour voor questions en answers!
Bekijk daarvoor deze link: http://www.standvandesterren.nl/nl/waar-draait-de-film/qa-tour.php