Yeah Indo’s,
This is how we scratch each others back!

Als film liefhebber supporter van Indisch talent wilde ik jullie Dewi Reijs voorstellen. Ze regisseert haar zelfgeschreven script in een korte film van 15 minuten over een verstandelijk beperkt meisje dat door toeval terecht komt op de catwalk van een grote modeshow. Op die dag gaat haar grootste wens in vervulling.  

Lees meer over dit byzondere project en vergeet niet een donatie te doen op Voordekunst. 

 

1425353_10152867271237547_1331039177954409153_o‘KORTE JEUGDFILM ‘DEBIEL’

Begin juli starten de opnamen van de korte film DEBIEL. De film is het regiedebuut van theatermaakster en actrice Dewi Reijs. DEBIEL gaat over Yildiz, een verstandelijk beperkt meisje dat door toeval terecht komt op de catwalk van een grote modeshow. Op die dag gaat haar grootste wens in vervulling.

De hoofdrol Yildiz wordt gespeeld door de 26-jarige Rahime Gungor. Ze is van Turkse komaf en is zelf verstandelijk beperkt. Samen met regisseur Dewi Reijs wordt er al weken gerepeteerd om haar deze rol te kunnen laten spelen. Topmodel Sylvia van der Klooster zal als actrice haar debuut maken in een kleine, maar belangrijke bijrol. De andere hoofdrol wordt vertolkt door Maryam Hassouni, bekend van o.a. DUNYA & DESI, SHOUF SHOUF HABIBI en OFFERS, waarvoor ze een Emmy Award won.

“Het is een uitdaging om deze korte film te maken met een écht verstandelijk beperkt meisje in de hoofdrol. Ik heb in Spanje gesproken met de regisseur van de film YO TAMBIEN en dat heeft mij gesterkt in de gedachte dat ik deze film met Rahime in de hoofdrol moet maken en niet met een actrice die speelt alsof ze verstandelijk beperkt is.”, aldus regisseur Dewi Reijs.

Andere rollen zijn weggelegd voor o.a. Ergun Simsek (ZEG ‘NS AA, ONM, VUURZEE, TITA TOVENAAR, SPANGAS) en Annemieke Bakker (ALLES IS LIEFDE, NEW KIDS TURBO, GOOISCHE FRIETEN).

Voor de film zullen speciale jurken worden ontworpen door fashion designer Jacob Kok die in 2011 Project Catwalk won en sindsdien niet meer weg te denken is uit de modewereld. Kok laat de huidige moderegels graag varen.
“In principe heb ik schijt aan die hele modedinges” zegt hij in een interview met Vice.

Er is een crowdfundcampagne gestart voor de film. “Ondanks dat we door diverse fondsen zijn ondersteund, hebben we nog een beetje budget nodig. Dit heeft te maken met de beperking van Rahime en dat zij geen professionele actrice is. We hebben daarom meer opnametijd nodig dan normaal en met de crowdfund willen we een extra draaidag mogelijk maken”, zegt producent In-Soo Radstake.

DEBIEL wordt geproduceerd door In-Soo Productions (o.a. HET BOMBARDEMENT, SPION VAN ORANJE, HET GEHEIM VAN DE HEMA, PARRADOX) in coproductie met het Rotterdamse multimediaplatform Bogue.nl en is financieel ondersteund door Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Nationaal Fonds ‘het Gehandicapte Kind’ (Stinafo).

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/debielfilm en via de website van Voordekunst.nl: https://www.voordekunst.nl/projecten/3255-debiel-wie-is-hier-nou-gek .