Onlangs moest ik mij voorstellen in een groep onbekenden en misschien herken je het wel. In je hoofd ga je dan bedenken wat je over jezelf zal zeggen. We zaten in een kring van ongeveer 20 mensen en ik was nummer 7 geloof ik.

Dan wordt het steeds spannender tot je aan de beurt bent, maar ik moest zeggen dat ik het er vrij soepel van afbracht.

Omdat mijn buurvrouw mij vriendelijk introduceerde in de trand van:.. En dan moet je voorstellen dat dit allemaal in het engels ging…(overigens is dit een groep vrijwilligers waar ik onderdeel van ben om gezamenlijk een TEDxEducation event te organiseren in Amsterdam).

Mijzelf introduceren

Buurvrouw: ‘Of niet Armando Ello? Wat een mooie naam.. Wat is jou verhaal..?

Ik: Ja! over mijn naam gesproken, die is van Portugese komaf, want mijn voorouders zijn van Nederlands-Indië, van Timor en omdat dat een Portugees deel was  is mijn naam te verklaren.

Ten tweede brengt de vorige TEDx Editie mij inspiratie hoe ik de koloniale geschiedenis in de basschoolbanken kan krijgen, maar eigenlijk ben ik hier alleen maar om het evenement vast te leggen als fotograaf.. (En op dat moment zag ik ja knikkers en blikken die dat tof vonden om te horen).en dan de rest van mijn bio verteld in 2 minuten.

Zo zie je dat ik in mijn introductie mij meteen positioneer als de fotograaf met Indische roots.

Steeds vaker haal ik mijn etnische identiteit naar voren en wat je ziet is dat mensen dat waarderen, omdat ik van mijzelf weet dat ik er zeker niet Nederlands uitzie en dat mensen toch graag die vermoedens willen horen naar mijn idee.

Het is niet perse om de andere daar prettig bij te laten voelen, maar eerder mezelf, omdat ik er dan voor uit ben gekomen dat ik Indisch ben. Het voelt prettig dat ik mijn etnische afkomst niet meer hoef uit te leggen en we verder kunnen in onze samenwerking.

Later in de pauze sprak een dame mijn aan of ik uit Timor-lest kwam, en dat gaf weer een aanknoping op waar mensen mij op kunnen aanspreken. Op mijn identiteit dus. Ondersom vroeg ik of zij misschien van gemixte afkomst was, maar nee.. Puur Hollands, maar als ze de stamboom mocht geloven had ze wel Spaanse namen ontdekt. Dus ja, wat is de echte Nederlander dan precies? Zei ik..

Mijn ervaring tot nu toe is,  als mensen weten waar je precies vandaan komt, vormt dat heel snel een vertrouwensbasis.

Zo voelt dat voor mij tenminste. Mij voorstellen op die manier deed ik nooit eerder, maar het bevalt me wel. Als eigenaar van deze site is het ook voor mij nog steeds een ontdekking.

Wat betekent de publicatie op NationalGeographic?

Twijfelindo Publicatie over Natgeo

Ik lees mijzelf weer terug op de site na een interview met de journalist van National Geographic en dan denk ik: Dus zo zien mensen mij en op deze manier worden mijn woorden geïnterpreteerd. De feiten kloppen niet helemaal en de woordkeuze is niet zoals ik het gezegd en bedoeld heb, maar tegelijkertijd weet ik dat dit stuk heel belangrijk is om het op NatGeo gepubliceerd te hebben, want het gaat over de Indische identiteit.

De ‘twijfelindo’s’.. zolang ik dit project aandacht kan geven krijgt de Indische gemeenschap steeds meer bekendheid en erkenning dat deze groep toch echtwel bestaat. Ondanks we zo onzichtbaar zijn met een verborgen identiteit.

Als je het mij vraagt ben ik trots dat dit idee van 5 jaar geleden tot dit project heeft geleid met de nodige en juiste aandacht. National Geographic is wat mij betreft echt een Internationaal merk die bijvoorbeeld dit belangrijk vind zoals ik citeer op hun site:  

Feiten: • Belangrijke onderzoeksgebieden zijn: Biodiversiteit, cultuur, milieu en de geschiedenis van de mensheid – altijd schitterend gefotografeerd..

en als ik dat lees is dat voor mij een groot compliment.