[typography font=”Meddon” size=”50″ size_format=”px” color=”#6c6c6c”]Evelyn Boksebeld[/typography]

(21 jaar)

 

8 mei 1990 geboren in Hengelo (Overijssel)

Moeder Lenny is in 1958 op tweejarige leeftijd met haar ouders vanuit Jakarta (Indonesië) met de boot vertrokken naar Nederland. Hier aangekomen vestigden ze zich in Hengelo, omdat oma graag in de buurt van haar ouders wilde zijn die al een jaar eerder  naar Nederland waren gerepatrieerd. De familie woonde toen samen in één huis.

Evelyn’s Nederlandse vader Ben was vroeger schuldhulpverlener en deed wat administratieklussen voor de opa en oma én vader van haar moeder. Zo leerden ze elkaar kennen. Via een Indische kennis zijn ze op een verjaardag echt aan elkaar voorgesteld.

Evelyn is de middelste in het gezin. Ze heeft nog een oudere broer Richard (33) en een jongere broer Eric (19). Als enige meisje bleek ze ook het meest blanke kind te zijn. Vervelend vond ze het dat ze niet zo’n tintje had als haar broers.

Haar interesse ging uit naar haar Indische kant en daardoor was er minder aandacht voor haar Nederlandse familie, maar sinds drie jaar kreeg ze er meer waardering voor.

Op de basisschool had ze geen Indische vriendinnen, op de middelbare school ook niet echt. Tijdens een studiereisje naar Ghana met jaargenoten had ze wel een klik met een ander Indisch meisje waar ze nog steeds mee bevriend is.

Bij haar studie kunstgeschiedenis en op haar werk heeft ze wel Indische vriendinnen gemaakt en dat vindt ze wel prettig.

 

 [su_button url=”http://indogo.nl/projects/twijfelindo” target=”blank” background=”#ef4f2d” size=”7″ wide=”no” center=”yes” icon=”icon: rocket” desc=”Support dit project”] crowdfundproject[/su_button]

 

 

 

 

[typography font=”Bentham” size=”28″ size_format=”px” color=”#808080″] ‘Voor niets gaat de zon op’. Dat heeft me geleerd dat je moet werken als je dingen wilt bereiken, dat niets vanzelf komt’.[/typography]

Wat vind je typisch Indisch?

Familie, nieuwsgierigheid, vrouwen zijn de baas in het gezin, meerdere gezichten hebben, weten hoe je je moet presenteren, hoe je je in bepaalde situaties moet gedragen, maar ook je mannetje kan staan. Verder vult Evelyn aan dat haar moeder altijd riep: ‘voor niets gaat de zon op’. Dat heeft me geleerd dat je moet werken als je dingen wilt bereiken, dat niets vanzelf komt’.

Daarnaast ook een ‘niet klagen, maar dragen’ mentaliteit. Dit sprak mijn moeder nooit letterlijk zo uit, maar ik herken het wel heel erg: niet bij de pakken neer gaan zitten, kaken op elkaar, schouders er onder en vooral geen zelfmedelijden hebben.

Kat uit de boom kijken. Altijd tot op bepaalde hoogte een beetje terughoudend zijn en alleen thuis bij de familie en bij (Indische) kennissen totaal open en los zijn.

Spiritualiteit. Ik ken veel families die zich bezig houden met soorten van magie en met geesten e.d. Dat is bij ons in de familie nooit zo erg geweest, volgens mijn oom is mijn oma altijd heel erg bang geweest daarvoor.

De laatste sporen daarvan zijn te herkennen in het feit dat mijn moeder zich bezig houdt met astrologie. En, het ontzettend op de hoogte zijn van elke kennis, familielid, buurman, vriend in de hechte Indische gemeenschap, vind ik ook typisch Indisch.

 

Wat vind je Indisch aan jezelf?

Klaarstaan voor familie, verbaal haar woordje wel kan doen, zelfverzekerde houding. Ook herkent ze zich in de punten die ze typisch Indisch noemt: doorzettingsmentaliteit, kat uit de boom kijken, spiritualiteit: ‘hoe humanistisch ik ook ben, ik blijf soms het gevoel hebben dat overleden familieleden en kennissen nog wel een beetje over mij waken en nog bij mij zijn’.

Alleen die uitgebreide kennis van alle leden van de Indische gemeenschap heb ik wat minder. Ik kan heel erg de kat uit de boom kijken en ik vind dat alles ook gevierd moet worden met eten. Bovendien ben ik ook koppig en kan heel stellig zijn.

[su_button url=”http://indogo.nl/projects/twijfelindo” target=”blank” background=”#ef4f2d” size=”7″ wide=”no” center=”yes” icon=”icon: rocket” desc=”Support dit project”] crowdfundproject[/su_button]