Dubbelpublicatie met 2Z1G.nl

In 2012 ontving Yvonne Keuls de Cultuurprijs van de stad Den Haag, bestaande uit een bedrag van 25.000 euro. Met dit bedrag startte zij in april dit jaar een grootschalige crowdfunding rondom de realisatie van een bronzen standbeeld van de “Indische Tantes” aan het Frederik Hendrikplein in Den Haag. Liselore Rugebregt sprak met Yvonne Keuls over de ‘echte’, haast legendarische, Indische tantes.

VERGELIJK HET MET EEN OLIFANTENFAMILIE

Haar vader noemde haar Yvonne. Haar moeder noemde haar Angin, naar de wind. Want de wind neemt verhalen mee en later zou zij verhalen gaan vertellen.

Maar als ik de naam van schrijfster Yvonne Keuls laat vallen bij leeftijdsgenoten, o.a. Indische generatiegenoten, dan zie ik meer vragende blikken dan blikken van herkenning. ‘Je weet toch wel? Van de boeken Mevrouw mijn moeder en Alle Indische Tantes…? Nee? Echt niet?’ En ineens vraag ik mij af, Indische tantes, een uitstervend ras… Wie zijn zij?

Yvonne Keuls © Mark Kohn

Yvonne Keuls © Ambo Anthos | Mark Kohn

Mijn vragen stel ik aan Yvonne Keuls zelf die haar Indische tantes vergelijkt met een olifantenfamilie. Yvonne legt uit: ‘Ik heb mijn tantes altijd vergeleken met een olifantenfamilie. Als er een kind werd geboren en de moeder moest op adem komen, dan kwamen de tantes met hun slurf en zorgden ervoor dat het kind niet de verkeerde kant opliep. En dat bleven ze doen. Het waren de tantes die kleur gaven aan onze familie en ons bij elkaar hielden.’

Ik vraag mij af wat voor invloed de Indische tantes op de jongere generaties hebben (gehad), en vraag naar de kinderen en kleinkinderen van Yvonne. ‘Mijn kinderen kenden mijn moeder ook als een Indische tante. Het was altijd een zoete inval bij oma, er werd gelachen, er was altijd eten en alle andere tantes kwamen er ook. Maar mijn kinderen werden groot en wilden hun eigen leven. Dan ontstaat er een tegenreactie. Die zoete inval zoals bij hun oma, die ik nog steeds voortzet, dat doen mijn dochters niet. Toch ben ik ervan overtuigd dat mijn kleindochters dit later weer zullen gaan doen.’

Yvonne vertelt trots verder. ‘Laatst werd mijn kleindochter tijdens een interview gevraagd: ben je trots op je oma? Haar antwoord: ik ben er trots op hoe mijn oma de familie bij elkaar houdt. Geweldig! Inmiddels zijn mijn kinderen de vijftig voorbij en blij dat ik de familie bij elkaar houd, precies zoals mijn moeder en mijn tantes dat deden. Bij mij kan ook de hele familie aan tafel zitten, komen er meer mensen, dan schuif ik tafeltjes bij. Geen gelazer van oh, ze komen. Nee Indische gastvrijheid! Ik denk ook dat Indische jongeren, juist omdat ze dit samenzijn bij hun ouders niet hebben meegemaakt, dit toch graag willen ervaren en zich gaan interesseren in de achtergrond van hun families.’

Dat het belangrijk is om je te verdiepen in de achtergrond van je familie blijkt ook uit de toespraak die Yvonne aan mij voorleest. Een toespraak die haar jongste kleindochter voor zal dragen tijdens de Indië herdenking op 15 augustus, en welke gaat over de tijd die haar opa, de man van Yvonne, heeft doorgebracht in jongenskampen tijdens de oorlog. Tijdens het voorlezen bedenk ik mij dat ‘wij’ geneigd zijn te vergeten dat we afstammen van mensen die deel uitmaakten van een koloniaal verleden, en dat als wij niet vragen stellen om de familiegeschiedenis te blijven herinneren, deze langzaam zal verdwijnen. ‘En laat dit nu ook één van de redenen zijn dat ik een standbeeld van de Indische Tantes wil realiseren,’ merkt Yvonne op, ‘om de jongere generaties te herinneren aan hun familiegeschiedenis en hen te stimuleren hier vragen over te stellen.’

Meer weten over de Indische tantes van Yvonne Keuls en de realisatie van het bronzen standbeeld? Kijk dan  op www.2Z1G.nl waar je het tweede gedeelte van dit interview kunt lezen.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

© Loek Bos

Wil jij ook bijdragen aan de realisatie van het standbeeld van de “Indische Tantes”? Maak dan voor 1 september 2013 een bedrag(je) over op rekeningnummer 88.49.04.601 t.n.v. Doen Evenementen o.v.v. “Indische Tantes”.

Facebook.com/IndischeTantes || Twitter @IndischeTantes #IndischeTantes

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

BEN JIJ AL EENS NAAR DE INDIË HERDENKING GEWEEST? OF ZOU JE DIT JAAR WILLEN GAAN? MEER INFORMATIE VIND JE HIER.