We vieren dit project want dit opent nieuwe conversaties binnenshuis. Dankzij ruim 230 donateurs is maar liefst 125 procent van het benodigde geld voor Foto zoekt familie opgehaald via crowdfunding. Met het project Foto zoekt familie willen het Tropenmuseum en KIT Information and Library Services (KIT ILS) de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië terugvinden. Het bedrag, 13.150 euro, wordt gebruikt om alle albums te digitaliseren. Vanaf januari 2013 kunnen ze via een website en een App overal ter wereld worden bekeken. Een bijzonder en onverwacht resultaat is dat dankzij de publiciteit rond de crowdfunding via www.voordekunst.nl al een eerste eigenaar is teruggevonden.

Een 86-jarige vrouw uit Zuid-Afrika herkende haar eerste album uit haar jeugd waarvan zij al bijna zeventig jaar gescheiden is. Een nicht zag haar naam staan in een verhaal over Foto zoekt familie in de Volkskrant. Het album werd door het Tropenmuseum en ILS versneld gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld aan de 86-jarige, waarna zij het daadwerkelijk herkende. Haar dochter reageert: “Wat geweldig om nu deze foto’s te zien van mijn moeder en andere familieleden. Ik ben zo opgewonden dat mijn moeder haar eerste jeugdalbum binnenkort weer in handen heeft na al die jaren!”

Extra geld wordt goed besteed

Het aanzienlijke bedrag van 13.150 euro werd tussen 15 september en 15 november 2012 bijeengebracht door ruim 230 donateurs, in ruil voor een passende tegenprestatie. Dit is 2650 euro meer dan het benodigde bedrag van 10.500 euro. Daarnaast werd ook nog eens 737,72 euro rechtstreeks binnengebracht via donaties van bezoekers van het museum en de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het extra bedrag kan goed worden gebruikt worden om betrokkenen te bereiken die in het buitenland wonen en onderzoek te doen naar de achterkant van de foto’s, waarop regelmatig relevante informatie terug te vinden is.

Albums digitaal doorbladeren en taggen

Van de nog overgebleven 334 albums worden hopelijk na januari 2013 ook nog vele rechtmatige eigenaren teruggevonden. Iedereen, al of niet met een Indische achtergrond, kan via de site of de App door de albums bladeren en via tags aangeven of plekken of mensen worden herkend. Door de informatie die zo wordt verzameld, is de kans steeds groter dat eigenaren hun album terugvinden. En in ruil zullen we vragen naar de verhalen achter de foto’s en zullen we die vanaf januari 2013 op de website documenteren. De koloniale geschiedenis blijft zo – ook voor jonge generaties – doorleven in persoonlijke verhalen.

Partners

Foto zoekt familie is een project van het Tropenmuseum en Information & Library Services, twee afdelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Pelita, een welzijnsorganisatie voor Indische Nederlanders en Molukkers, in het bijzonder de oorlogsgetroffenen onder hen en de slachtoffers van de Bersiap.

Foto zoekt familie wordt gesubsidieerd met bijdrages van Stichting Doen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Vfonds en ruim 230 donateurs.