[box style= “rounded” size=”large” border=”full”]
[typography font=”Sorts Mill Goudy” size=”13″ size_format=”px”]

Geboren: 26 april 1991 
Geboorteplaats: Rotterdam
Woonplaats: Rotterdam
Indische Oma: Nederlands-Indie/Batavia
Indische Opa: Nederlands-Indie/Batavia
Moeder geboren in: 
Nederland/Asperen
Vader geboren in: 
Nederland/Rotterdam
Studie: Zuid- en Zuidoost-Azië studies aan de Universiteit Leiden

[/typography]

[/box]

[twocol_one]

 Waar komen je ouders vandaan?
Mijn vader komt uit Rotterdam en mijn moeder is geboren in Asperen.

En je grootouders?
Allebeide ouders van mijn moeder zijn geboren in Batavia. De ouders van mijn vader in de omgeving van Rotterdam. Mijn Indische grootmoeder was een Soendanese en mijn opa een Indo.

Wat studeer je?
Ik studeer Zuid- en Zuidoost-Azië studies aan de Universiteit Leiden. Dat is een fusie van de opleidingen India en Indonesië en daarbij leer ik ook Indonesisch spreken.

Waarom heb je voor die studie gekozen?
Dat komt gewoon door de interesse voor mijn eigen afkomst. Daar wilde ik wat meer over weten. Ook wordt er gezegd dat de economische toekomst in Azië ligt. Dat heb ik als excuus gebruikt om tegenover anderen mijn studiekeuze te rechtvaardigen. Als de economie hier helemaal de verkeerde kant op gaat, zou ik nog altijd richting het oosten kunnen gaan.

Heb je die interesse altijd al gehad of is dat meer gaan interesseren naarmate je ouder bent geworden?
Ik denk dat de interesse er altijd was. In mijn straat in Rotterdam woonden veel mensen van verschillende etniciteiten. Iedereen vroeg elkaar: ‘Hey, waar kom jij vandaan?’

Waar dachten mensen waar jij vandaan kwam?
Vaak was dat wel Turk, ook krijg ik vaak Mexicaans te horen, of Iranees en ook een keer Pools.

En Indisch?
Soms wel, maar meestal zijn dat de Indo’s die mij herkennen als Indisch.

Omdat je altijd wel de Indische interesse had is het dan ook zo dat je op een Indische manier ben opgevoed?
Mijn oma sprak niet zo goed Nederlands dus op die manier was dat Indisch bewustzijn wel aanwezig. Het eten dat we thuis aten was anders dan bij mijn vrienden. Sommige woorden die thuis gebruikt werden, dat kwam niet voor bij anderen.

Zoals?
Ja… ‘Adoe’

Heb jij iets typisch Indisch in je karakter?
Dat weet ik niet echt, misschien bescheidenheid of het niet echt in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Dat zie je wel veel bij indo’s. Ook zou ik wat Indische maniertjes hebben.

[/twocol_one] [twocol_one_last]

Kom je uit een grote familie?
Ja, mijn moeder heeft 8 broers en zussen en mijn vader heeft er drie. Veel mensen vinden dat hartstikke groot.

Weet jij misschien een markant verhaal uit de geschiedenis van jou familie?
Ik weet dat mijn Indische opa tijdens de tweede wereldoorlog in Europa was. Ik weet niet precies waarom, maar hij is naar Engeland gevlucht toen de Duitsers Nederland binnen vielen en heeft zich daar gevoegd bij de marine en zo heeft hij aan wat militaire operaties deelgenomen. Ik geloof dat hij ook betrokken was bij D-Day.

Vind je Indische cultuur belangrijk?
Ja, ik denk het wel. Het speelt een rol bij de identiteitsvorming van Indo’s. Er zijn heel veel mensen die cultuur überhaupt niet belangrijk vinden voor het vinden van jezelf of iets dergelijks, maar dat kan ik eigenlijk niet geloven. Alles in het leven is cultuur eigenlijk. Diegenen zeggen: ‘Nou, ik hou me helemaal niet bezig met cultuur,’ maar ze hielden wel van de verhalen van hun opa en oma en de sprookjes van Grimm, luisteren naar muziek en kijken films… en Indo’s worden wel eens meegenomen naar een pasar malam en krijgen veel verhalen te horen uit Indonesië en dat wordt dan ook een deel van hun identiteit. Je bent eigenlijk een spons dat alles om zich heen in zich opneemt en zo vorm je zowel bewust als onbewust je eigen persoonlijke cultuur of identiteit.


[quote]Cultuur is niet iets dat statisch is. Het verandert altijd en misschien komt het ooit tot een punt dat de Indische cultuur opgaat in de Nederlandse of een algeheel Europese cultuur. Dat is wel een toekomst, maar het is niet een eigen autonome, Indische toekomst.”[/quote]

Denk je dat daarom Indische cultuur toekomst heeft?
Ik weet niet of je dat echt kan zeggen. Cultuur is niet iets dat statisch is. Het verandert altijd en misschien komt het ooit tot een punt dat de Indische cultuur opgaat in de Nederlandse of een algeheel Europese cultuur. Dat is wel een toekomst, maar het is niet een eigen autonome, Indische toekomst. Er zijn veel initiatieven die Indische cultuur willen behouden en dat dan eigenlijk min of meer statisch willen maken en daardoor zou het ook voort kunnen leven. Er zullen er vast wel een aantal bij zitten die ook rekening houden met culturele ontwikkelingen in Indonesië en Nederland of elders.

[/twocol_one_last]

 

[su_box title=”Steunen of meer weten over dit project?”]Je kan het project steunen met een bijdrage en je krijgt er een boek voor terug. (: Voel je je een twijfelindo? Aanmelden kan nog to 10 juni 2015. Klik de link bovenaan de website navigatie om je aan te melden.[/su_box]

[su_button url=”http://indogo.nl/projects/twijfelindo” target=”blank” background=”#ef4f2d” size=”7″ wide=”no” center=”yes” icon=”icon: rocket” desc=”Support dit project”]Ga naar crowdfundproject[/su_button]