Twijfelindo's

Richard Hagen geboren in Delft 1984.
Beroep:Faclilitair beheerder bij Nationale Nederlanden

Richard (foto rechts) vond mijn oproep video over Twijfelindo’s op facebook. Het project sprak hem aan en nam zijn broer Eric mee naar de studio om mee te doen aan het Twijfelindo project.

 

Zijn jullie Indisch opgevoed?

Niet echt, misschien onbewust. Ik denk niet dat onze moeder er zo stil bij heeft gestaan.

Eric: Niet op die manier met de cultuur.
Wel met het eten bij opa en oma natuurlijk. Thuis aten we niet echt veel indisch

Richard: Onze vader is weliswaar in de leer geweest om Indisch te koken bij een Indische tante dus hij is degene die het Indische koken thuis doet.

Eric: Voor de rest hebben we niet heel veel van meegekregen..

Richard: Nee niet echt, tenminste. Toen onze opa en oma waren overleden realiseerden we ons dat anders waren dan gewoon Nederlands. We hebben de cultuur denk ik indirect meegekregen.

 

Hoe was dat op de basischool, Wisten klasgenoten dat jullie Indisch waren?

Eric: Nee, dat zag je ook niet aan ons. Pas later realiseerden we dat.

 

Wanneer ging dat meer een rol spelen?

Richard: Toen ik ongeveer 20 was. Dat is voor mij zo’n 8 jaar dat ik mij erin verdiept, omdat ik vaak aan collega’s moest uitleggen wat Indische afkomst betekende. Het verbaasd me eigenlijk hoe weinig mensen er vanaf weten. Zodoende ben ik zelf nog meer gaan verdiepen en meer gaan lezen.

 

Twijfelindo's

Erik Hagen geboren in Delft 1987.
Afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en loopt stage bij een PR bureau.

 

Erik: Ik ben er aanzienlijk minder mee bezig dan mijn broer. Maar toen we naar Indonesië gingen had ik wel het besef dat hier onze roots liggen, maar verder heb ik het er met niemand over. Heel soms wel met andere Indo’s die er ook niet zo mee bezig zijn. Dan is er wel iets van herkenning, maar het verbaasd me hoeveel mensen eigenlijk Indisch bloed hebben.

 

Hoe zit het eigenlijk met Jullie Indische link?

Richard: Onze vader is Nederlands en onze moeder is in 1949 geboren in Indonesië.  Ze is opgegroeid in Semarang, maar geboren in Soerabaja. Op haar vijfde in November 1954 zijn ze naar Nederland gegaan.

Onze opa en oma zijn echt indisch. Beide hebben ze in Soerabaja en later in Semarang gewoond waar onze moeder ook is opgegroeid.

 

Hebben jullie beide grootouders nog gekend en wellicht verhalen meegekregen?

Eric: We hebben ze wel gekend, maar we waren erg jong om bewust te zijn van wat er Indisch was. Wel wanneer er familie langskwam werd er over gepraat tijdens de grote Indische rijsttafels.

Richard: Opa dronk bijvoorbeeld wel altijd koffie tubruk met veel suiker.

 

Later is je interesse meer gegroeid en ben je meer gaan verdiepen. Kan je iets vertellen over hoe je dat doet?

Richard: Veel lezen eigenlijk. Zowel romans als geschiedenis verhalen en verslagen. Daar ben ik nog steeds mee bezig. Mijn opa heeft zijn levensverhaal opgeschreven en daar ben ik recent in begonnen. Ik weet niet wat ik allemaal nog ga tegenkomen, maar het is wel heel bijzonder.

 

Wanneer is jullie opa daaraan begonnen?

Richard: Hij is daar in 1984 mee begonnen en begint zijn verhaal van ‘kind zijn’ tot de gang naar Nederland. Ik weet niet of hij over de oorlog heeft geschreven en daar ben ik erg benieuwd naar. Hij is in ieder geval begonnen met de stamboom van de familie. In zijn inleiding schrijft hij waarom hij dit opschrijft; omdat zijn kleinkinderen niet meer zullen weten wat  een Indo is.. dus hij heeft het ook getiteld als ‘Verhaal van een Indo’.

 

Wat is typisch indisch?

Eric: Eten.

Richard: Voor de rest denk ik dat het voor ons geldt dat het meer een gevoel is dan dat het zich meer laat kenmerken door gedrag.

 

[quote style=”boxed”][typography font=”Arvo” size=”28″ size_format=”px” color=”#00c4ff”]Het is meer een gevoel dan dat het zich laat kenmerken door gedrag[/typography] [/quote]

 

Gaan jullie wel eens naar de pasar?

Richard: Ja, met familie en vrienden. Daar hebben we veel meer herkenning dan in Indonesië omdat het daar natuurlijk geen Nederlands-Indie meer is.

 

Heeft de Indische cultuur toekomst?

Richard: Ik hoop dat het blijft. Ik zal het in ieder geval wel meegeven al is het een stuk minder, maar met dat kleine beetje geef je toch iets mee. Uiteindelijk zal het wel verdwijnen denk ik.

Eric: Het wordt al zo weinig wat je meegeeft. 

Richard: Toch met alle initiatieven zoals pasars en dit soort dingen hoop je toch dat het een beetje blijft en wordt doorgegeven.

 

[box]

Steun dit project over Twijfelindo’s! gaan naar de crowdfundpagina

[/box]

[su_button url=”http://indogo.nl/projects/twijfelindo” target=”blank” background=”#ef4f2d” size=”7″ wide=”no” center=”yes” icon=”icon: rocket” desc=”Support dit project”]Ga naar crowdfundproject[/su_button]