Het project Foto zoekt familie van het Tropenmuseum is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs voor de beste historische website en app. In april 2013 startte het Tropenmuseum een digitale zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ruim 300 verweesde fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië. Alle albums zijn volledig door te bladeren via www.fotozoektfamilie.nl.

 

Fotozoektfamilie 

Inhoud project

De verweesde fotoalbums bleven achter in Indonesië toen duizenden Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid tussen 1945 en 1949. Militairen en Rode Kruis-medewerkers verzamelden de albums en in 1948 werden ruim 1000 afgeleverd bij het Tropenmuseum. Op kijkdagen vonden veel families hun albums terug, maar van ruim 300 rechtmatige eigenaren ontbreekt nog elk spoor.

 

Crowdsourcing

Dankzij een succesvolle crowdsourcing website, waar iedereen mee kon helpen aan de zoektocht, zijn al tientallen families na 70 jaar met hun foto’s herenigd. “Een project waarbij zowel commerciële als ideële organisaties de handen ineen hebben geslagen.” – aldus de Geschiedenis Online Prijs. Vele organisaties hebben actief verbonden aan het project. Onder meer Albelli, Go-Tan, Nikon, Java Post, Hoezoindo, Indisch 3.0, Stichting Pelita en het KIT zorgden voor ruchtbaarheid onder de (nabestaanden van) Indische Nederlanders. De website en app werden ontwikkeld in samenwerking met ab-c media.

 

Stemmen

Via www.geschiedenisonlineprijs.nl kan er tot en met 5 februari 2015 gestemd worden op de publieksprijs van het project Foto zoekt familie. De uitreiking vindt plaats op donderdag 12 februari in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, DE REE archiefsystemen, de Koninklijke Bibliotheek en Archieven.nl.

Rechtstreeks je stem uitbrengen naar foto zoekt familie kan hier