In mijn (oude) van het Groot Indisch Kookboek kon ik zo snel geen recept vinden voor bapao. Op internet daarentegen vond ik er genoeg. Dus het is een combinatie geworden van familierecept en de gemakkelijke internetversie (o.a. van Janneke’s receptenpagina).
Ingrediënten voor 12 stuks
Voor het deeg: 2 dl water, 1 zakje gist, 2 theelepels suiker, 500 g tarwebloem, een snufje zout, 1 of 2 eieren
Voor de vulling: boter, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 375 gr runder- of kipgehakt, 1/2 eetlepel djahé, peper en zout, 1 schep suiker en 2 eetlepels ketjap
Hulpmiddelen
Voor dit recept heb je een stoompan nodig en een vochtige theedoek.


Voorbereiding

Besef dat het maken van bapao best veel tijd in beslag neemt. Ik was in totaal wel 3 ½ uur bezig. Maar omdat vooral het rijzen lang duurt, is het een geschikt recept om in het weekend te maken, zodat je tussendoor nog de was kunt doen of iets dergelijks.
Soms moet je de gist in lauw water weken. Ik gebruikte Dr. Oetker gist levure (instant). Die hoeft niet te weken!
Zorg dat er in de stoompan voldoende water zit, maar deze hoef je pas op het laatst klaar te zetten.

Bereidingswijze

  • Kneed in een kom de bloem, eieren, zout en gist goed en laat daarna het deeg 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek bij de verwarming.
  • Maak na een half uur de vulling: versnipper de uien, maak de knoflook fijn en fruit  dit in de boter.
  • Voeg vervolgens het gehakt toe en rul het. Daarna voeg je de kruiden en suiker toe. Roer het mengsel goed om en breng het op smaak met ketjap.
  • Laat het goed afkoelen (handig om het in een koude schaal te doen, zodat het sneller afkoelt. Je kunt het ook in de koelkast zetten)
  • Kneed nu het deeg opnieuw en laat het weer 30 minuten rijzen.
  • Maak 12 balletjes van het deeg. Deze kun je platmaken met een lepel of met je handen en vul ze met een flinke eetlepel gehakt.
  • Maak de ballen weer dicht en leg ze, met de naad naar beneden, op een stuk vetvrij papier en laat ze opnieuw ongeveer 20 minuten rijzen.
  • Stoom de bapao broodjes  in de stoompan in 20 minuten gaar.

Het resultaat
Ik ben voor een eerste poging eigenlijk best tevreden, want ik had verwacht dat het een groot fiasco zou worden. Het deeg mag nog wel iets luchtiger, sompiger. Misschien weet iemand hoe ik dit voor elkaar krijg??