[box]De mensen die zich lieten portretteren voor het project: ‘Verborgen Identiteit’  zijn geïnterviewd voor een korte introductie en achtergrondverhaal.
Ken je een indo die er niet als zodanig uitziet? Meld je aan of volg ons op facebook en twitter. Deze week zetten we Nick Veldwijk in de spotlight..[/box]

~Nick Veldwijk (25)
Geboren in Groningen

Woont momenteel in Amsterdam en volgt de studie master Health Science met specialisatie International Public Health aan de Vrije Universiteit. Over een half jaar is hij afgestudeerd. Hij heeft een Nederlandse vriendin, maar die woont vooralsnog in Groningen.

Nick heeft een Nederlandse vader (Gertie Veldwijk) en een Indische-Chinese moeder (Grace Kwee). Ze zijn vanaf hun 18e jaar samen en hebben elkaar ontmoet in Epe tijdens turnlessen. Inmiddels hebben ze samen een sport- fitness- en activiteitencentrum in Winsum (Groningen).

Nick zijn vader is geboren in Apeldoorn en zijn moeder in Surabaya (Indonesië) In 1962 vertrok zij toen ze zes was met het vliegtuig naar Nederland. Hij heeft nog één broer (Robert) en één zus (Rebecca). Vorig jaar in 2010 is Nick met zijn hele familie inclusief de partners een reis gaan maken door Indonesië. Ze hebben toen ook  het huis van zijn moeder bezocht in Surabaya. Daar bleek buurvrouw Netty, Nick’s moeder te herkennen aan haar stem. Dat was een complete verrassing, maar ook een leuke reünie. Het was een hele mooie en bijzondere reis voor ze en zijn op de eilanden Java, Bali en Sulawesi geweest. Hij kent en spreekt af en toe wat Indonesische woordjes, meer dan zijn moeder in ieder geval.

Wat heb je meegekregen van de Indische cultuur? Nick benoemt; bestek gekruist neerleggen als je klaar bent met eten; ’s avonds niet fluiten; zwarte kunst; het eten; gezelligheid en gastvrijheid; iedereen is welkom. Ook woordjes als: kele, oepil, poet, waar hij op latere leeftijd achter kwam dat ze niet tot de Nederlandse taal behoorden. Als je ziek bent dan werd je ‘gegosokt’, moeilijk ‘nee’ durven zeggen, niet altijd duidelijk zijn in wat je wil, ‘jam karet’ (te laat komen) vindt hij ook typisch Indisch. Hij is trots op zijn Indische identiteit en vindt het ook belangrijk om deze gebruiken over te dragen op de volgende generatie. Tot zijn vriendenkringen behoren meer
Nederlandse vrienden dan Indische vrienden. Iedereen is altijd welkom bij hem thuis, er staat in ieder geval altijd een bordje klaar voor de onverwachte gast.

 

[su_button url=”http://indogo.nl/projects/twijfelindo” target=”blank” background=”#ef4f2d” size=”5″ wide=”yes” center=”yes” icon=”icon: hand-o-up”]support crowdfundproject[/su_button]

*Je word geleidt naar de crowdfundpagina van het project waar dit artikel op is gebaseerd. Maak het boek mogelijk door vanaf 1 euro te doneren. Donaties worden beloond!

 

 

 

[box]De mensen die zich lieten portretteren voor Het project Verborgen Identiteit  zijn geïnterviewd voor een korte introductie en achtergrondverhaal.
Ken je een indo die er niet als zodanig uitziet? Meld je aan of volg ons op facebook en twitter. [/box]