Wat leuk dat je van alles uit probeert! Ik heb alleen je eerste filmpje niet gezien…
Een mixer en een stoompan zijn inderdaad echt noodzakelijk. Wat je al zei, een mixer brengt luchtigheid aan het beslag, wat zorgt dat de roti mooi gaat rijzen. Wat je ook kan doen is, ook al gebruik je een mixer, er ook een klein scheutje 7-up bij doen. Hoort eigenlijk niet, maar ik mix meestal 15 tot 20 minuten en als je daar geen zin in hebt dan is 7-up een lifesaver, zeg maar.
Met de theedoeken moet je echt zorgen dat er geen stoom vrijkomt uit de pan. En dubbelvouwen zorgt ervoor dat er te weinig stoom bij het beslag komt.
Heel veel succes! Hopelijk lukt poging 3 wel!
Groetjes,
Esther,
Bij mij gaat de Roti Koekoes steeds beter dus gewoon blijven oefenen! Het is belangrijk dat je het vuur vrij hoog zet waardoor de stoom voor een half uur best heftig is. Daarvoor heb je wel genoeg water nodig; in mijn geval is 1,5 l. water altijd genoeg. Ik gebruik geen mixer maar een vork; het gaat eigenlijk wel. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het met een vork doe omdat ik gewoon geen mixer heb. En ik heb ook (nog) geen echte stoompan maar een gewone grote pan met een stalen (ikea) vergiet erin. De theedoek moet idd niet dubbel zijn, maar gewoon erin leggen het beslag erin en vervolgens de deksel erop en daarover heen leeg je de uiteinden van de theedoek, zodat de deksel goed afgesloten zit en er zo min mogelijk stoom kan ontsnappen.
In het begin werd mijn roti koekoes nooit echt hoog, maar inmiddels wel. Bij mij lag het aan de stoom; ik durfde in het begin gewoon het water niet op zijn hoogst te laten koken waardoor de stoom gewoon niet te heftig was. Nu zet ik het gaspit op zijn hoogst en weet ik dat het water toch niet droog kookt in dat half uur. Na een half uur zie ik dan echt een mooie hoge, zelfs opengebarsten, roti koekoes.
Dit lukt mij allemaal dankzij het geweldige recept van mijn oma, dat mijn tante naar de Indo (in de VS) heeft opgestuurd. Hier haar recept:
——–
KOOK EN BAKRUBRIEK (van het tijdschrift de Indo in de VS.red)
In het Oct. Nummer 1995 las ik dat voor sommige bakliefhebbers, ’t ware kenmerk van Roti-koekoes, het hoog rijzen en openbarsten zich niet manifesteert. Soedah-lah, als een lichtpunt voor deze culinaire enthousiasten en een heartfelt tribute to my late charismatic Mom, blinde since 18 and a fabulous source of delicious recipes; volgt hier mijn Mom’s feilloze altijd “njang djadi” roti koekoes recept en baktechniek; inclusief “njang mooi kaja open wit/rose lotus bloem” presentation.
Cathrien’s Roti-Koekoes
Benodigdheden:
1 cup granulated sugar
2 large eggs
1 cup milk (volle of low fat)
2 cups self-rising white flour
¼ teaspoon salt
1 ½ tea spoon vanilla extract
2 table spoons Nestlé Quick (Strawberry flavor) (optional)
1 dunne witte zakdoek (betoel schoon, dan) voor lining van de gaatjespan in de stomer
Ten gerieve van onze in de U.S. opgegroeide offspring is de rest in het Engels.
Boil water in a large steamer pan. Water level must be high but should not touch the steamer in which the batter sits. Make sure that the steam is continuously and vigorously rising (voor open barsten, toch!), from beginning to the end of steaming time.
Beat with a wisk the sugar and the eggs till slightly thickened and somewhat white in color. Add the milk and mix. Add (only ½ cup each time) the self-rising flour. Mix well and blend in the salt and the vanilla extract.
Pour one third of a cup of this white batter into a small bowl and mix in the Nestle Quick till evenly pink. Wet the white cloth with water, line the steamer pan with it. Pour white batter in the steamer. Drop spoons full of the pink batter on top of the white batter. Close the pan tight. With vents of the lid closed, steam for ½ hour. When you lift the lid after exactly that ½ hour, your heart will sing at the sight of a large white/pink “lotus bud” in bloom! Serve warm or cold (with butter and cheese, optional).
Francisca Haanstra-Tjoa, Fullerton, CA
——
PS. Ik gebruik trouwens de chocolade Nesquick; is echt lekker ;).
Hoi Sarah! Erg leuk dat je deze megatips geeft! Ik ga dit zelf ook maar eens proberen en Monique even porren of ze er nog 1 wil maken 😉 Wat is je favoriete indische schnack?
Hi Meis,
Wat leuk dat je van alles uit probeert! Ik heb alleen je eerste filmpje niet gezien…
Een mixer en een stoompan zijn inderdaad echt noodzakelijk. Wat je al zei, een mixer brengt luchtigheid aan het beslag, wat zorgt dat de roti mooi gaat rijzen. Wat je ook kan doen is, ook al gebruik je een mixer, er ook een klein scheutje 7-up bij doen. Hoort eigenlijk niet, maar ik mix meestal 15 tot 20 minuten en als je daar geen zin in hebt dan is 7-up een lifesaver, zeg maar.
Met de theedoeken moet je echt zorgen dat er geen stoom vrijkomt uit de pan. En dubbelvouwen zorgt ervoor dat er te weinig stoom bij het beslag komt.
Heel veel succes! Hopelijk lukt poging 3 wel!
Groetjes,
Esther,
Bij mij gaat de Roti Koekoes steeds beter dus gewoon blijven oefenen! Het is belangrijk dat je het vuur vrij hoog zet waardoor de stoom voor een half uur best heftig is. Daarvoor heb je wel genoeg water nodig; in mijn geval is 1,5 l. water altijd genoeg. Ik gebruik geen mixer maar een vork; het gaat eigenlijk wel. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het met een vork doe omdat ik gewoon geen mixer heb. En ik heb ook (nog) geen echte stoompan maar een gewone grote pan met een stalen (ikea) vergiet erin. De theedoek moet idd niet dubbel zijn, maar gewoon erin leggen het beslag erin en vervolgens de deksel erop en daarover heen leeg je de uiteinden van de theedoek, zodat de deksel goed afgesloten zit en er zo min mogelijk stoom kan ontsnappen.
In het begin werd mijn roti koekoes nooit echt hoog, maar inmiddels wel. Bij mij lag het aan de stoom; ik durfde in het begin gewoon het water niet op zijn hoogst te laten koken waardoor de stoom gewoon niet te heftig was. Nu zet ik het gaspit op zijn hoogst en weet ik dat het water toch niet droog kookt in dat half uur. Na een half uur zie ik dan echt een mooie hoge, zelfs opengebarsten, roti koekoes.
Dit lukt mij allemaal dankzij het geweldige recept van mijn oma, dat mijn tante naar de Indo (in de VS) heeft opgestuurd. Hier haar recept:
——–
KOOK EN BAKRUBRIEK (van het tijdschrift de Indo in de VS.red)
In het Oct. Nummer 1995 las ik dat voor sommige bakliefhebbers, ’t ware kenmerk van Roti-koekoes, het hoog rijzen en openbarsten zich niet manifesteert. Soedah-lah, als een lichtpunt voor deze culinaire enthousiasten en een heartfelt tribute to my late charismatic Mom, blinde since 18 and a fabulous source of delicious recipes; volgt hier mijn Mom’s feilloze altijd “njang djadi” roti koekoes recept en baktechniek; inclusief “njang mooi kaja open wit/rose lotus bloem” presentation.
Cathrien’s Roti-Koekoes
Benodigdheden:
1 cup granulated sugar
2 large eggs
1 cup milk (volle of low fat)
2 cups self-rising white flour
¼ teaspoon salt
1 ½ tea spoon vanilla extract
2 table spoons Nestlé Quick (Strawberry flavor) (optional)
1 dunne witte zakdoek (betoel schoon, dan) voor lining van de gaatjespan in de stomer
Ten gerieve van onze in de U.S. opgegroeide offspring is de rest in het Engels.
Boil water in a large steamer pan. Water level must be high but should not touch the steamer in which the batter sits. Make sure that the steam is continuously and vigorously rising (voor open barsten, toch!), from beginning to the end of steaming time.
Beat with a wisk the sugar and the eggs till slightly thickened and somewhat white in color. Add the milk and mix. Add (only ½ cup each time) the self-rising flour. Mix well and blend in the salt and the vanilla extract.
Pour one third of a cup of this white batter into a small bowl and mix in the Nestle Quick till evenly pink. Wet the white cloth with water, line the steamer pan with it. Pour white batter in the steamer. Drop spoons full of the pink batter on top of the white batter. Close the pan tight. With vents of the lid closed, steam for ½ hour. When you lift the lid after exactly that ½ hour, your heart will sing at the sight of a large white/pink “lotus bud” in bloom! Serve warm or cold (with butter and cheese, optional).
Francisca Haanstra-Tjoa, Fullerton, CA
——
PS. Ik gebruik trouwens de chocolade Nesquick; is echt lekker ;).
Hoi Sarah! Erg leuk dat je deze megatips geeft! Ik ga dit zelf ook maar eens proberen en Monique even porren of ze er nog 1 wil maken 😉 Wat is je favoriete indische schnack?
Ik krijg bijna kromme tenen hihi. Roti kukus is niet zo moeilijk. Volgens mij gaat het bij de ingrediënten al mis.
Zie hier mijn recept en uitleg: http://www.justinebiesot.com/food/zeg-maar-dag-tegen-de-boerencake-en-hallo-roti-kukus/
Hi Justine, thanks voor je comment, wat een super mooie blog heb je!